Het elektrische apparaat in je huis dat stilletjes het energieverbruik verhoogt, zelfs als het is uitgeschakeld.

energieverbruik

Met kleine veranderingen in de dagelijkse gewoonten is het mogelijk om het zogenaamde “vampierverbruik” te verminderen en bij te dragen aan het besparen van geld in huis.

Overmatig energieverbruik vormt een groeiende economische uitdaging in huishoudens, vooral wanneer het onjuiste gebruik van huishoudelijke apparaten de factuur aanzienlijk verhoogt. Hoewel veel van deze apparaten zijn ontworpen met geavanceerde technologieën om hun efficiëntie te verbeteren, kunnen slechte gewoonten van gebruikers een aanzienlijk verschil maken in de energie-uitgaven.

Een van de belangrijkste aanbevelingen voor het verminderen van het elektriciteitsverbruik is het uitschakelen van apparaten die niet continu worden gebruikt. Maar zelfs als deze apparaten lijken te zijn uitgeschakeld, blijven veel apparaten energie verbruiken dankzij een functie die bekend staat als stand-by. Dit schijnbaar onschuldige mechanisme is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik in moderne huishoudens.

De stand-bymodus zorgt ervoor dat apparaten snel weer aan gaan, hun instellingen behouden of verbonden blijven met een netwerk. Het wordt vaak aangetroffen in onder andere televisies, magnetrons, videospelconsoles, stereo’s, printers en settopboxen. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht lijken te zijn uitgeschakeld, blijven ze in werkelijkheid op de achtergrond elektrische stroom ontvangen.

Het probleem is dat dit passieve verbruik, wanneer het de hele dag en nacht aanhoudt, tot 10% van het totale energieverbruik van een huis kan uitmaken. Hoewel elk apparaat in stand-by tussen de 1 en 10 watt verbruikt, kan de som van het verbruik van alle aangesloten apparaten de klok rond een aanzienlijke impact hebben op de elektriciteitsrekening.

Volgens het gespecialiseerde portaal factorenergia.com is de televisie een van de grootste boosdoeners van deze stijging, omdat deze tussen de 7 en 10 watt kan verbruiken in stand-by, wat een aanzienlijke cumulatieve kostenpost genereert gedurende het hele jaar.

Andere apparaten zoals soundbars, die ondanks sporadisch gebruik in stand-by blijven staan om klaar te zijn voor elke onmiddellijke inschakeling, dragen bij aan deze kosten. Deze constante paraatheid impliceert een verbruik dat vergelijkbaar is met dat van een televisie.

Energie-efficiëntie-experts wijzen erop dat “de productie van sluipverbruik over het algemeen verband houdt met het ontwerp van elektrische apparaten. Veel apparaten zijn uitgerust met transformatoren waarmee de energie kan worden aangepast aan hun specifieke behoeften. Deze transformatoren verbruiken echter vaak altijd elektriciteit”.

Moderne soundbars, vooral die met Bluetooth, wifi of slimme afstandsbedieningen, hebben de neiging om permanent in stand-bymodus te blijven, om te worden geactiveerd in sync met de tv of wanneer muziek wordt afgespeeld vanaf een mobiel apparaat.

Afhankelijk van het model en de functies kan een soundbar tussen de 7 en 10 watt verbruiken als hij niet actief is. Bij geavanceerdere modellen met een draadloze subwoofer, always-on connectiviteit of auto-sync functies kan dit verbruik nog hoger liggen.

Tips om sluipverbruik te verminderen

In deze situatie is het aan te raden om maatregelen te nemen om het energieverbruik in stand-by tot een minimum te beperken :

  • Schakel apparaten uit die niet vaak worden gebruikt, vooral ’s nachts of tijdens lange periodes van afwezigheid.
  • Gebruik stekkerdozen met schakelaars waarmee meerdere apparaten tegelijk kunnen worden uitgeschakeld.
  • Koop bij voorkeur apparaten met energiebesparende functies of met de mogelijkheid om ze volledig uit te schakelen met de afstandsbediening.
  • Raadpleeg de technische specificaties van apparaten voordat je ze koopt, zodat je hun stand-by verbruik kent en weloverwogen beslissingen kunt nemen.

Met kleine aanpassingen in de dagelijkse gewoonten is het mogelijk om het zogenaamde “vampierverbruik” te verminderen, de impact op de huishoudelijke economie te verlichten en een meer verantwoord energiegebruik te bevorderen.