Wat is quishing, de nieuwe zwendel waar automobilisten bang voor zijn?

quishing

In 2024 onthulde de website van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Ecologische Transitie dat er bijna 40 miljoen auto’s in Frankrijk in omloop waren. Helaas, wanneer zoveel mensen een bepaald goed bezitten – zoals in de vastgoedsector of de sector van de nieuwe technologieën met smartphones en computers – zijn oplichters nooit ver weg. Valse advertenties, verborgen gebreken, gemanipuleerde kilometertellers, verkoop van gestolen auto’s… alle middelen zijn goed om het geld van de minst ervaren automobilisten te stelen. Maar hoewel deze oplichting inmiddels algemeen bekend is bij het grote publiek, is er onlangs een nieuwe vorm van oplichting opgedoken.

“Quishing”: waarom moet u op uw hoede zijn voor QR-codes

Zoals de website cybermalveillance van de Franse overheid onthulde, hebben fraudeurs onlangs een vorm van oplichting opgezet die “QR-code phishing” of kortweg “quishing” wordt genoemd. Zoals de naam al aangeeft, is het doel van deze zwendel om een valse QR-code naar een automobilist te sturen en hem te vragen om schadelijke software te downloaden of persoonlijke gegevens (adres, e-mail, telefoonnummer, bankgegevens, enz.) in te voeren op een valse website. Vaak verwijzen deze QR-codes naar platforms die de websites en applicaties van bedrijven en andere officiële instanties bijna identiek kopiëren.

Helaas zijn er tal van manieren om in de val te lopen. Oplichters kunnen u deze frauduleuze QR-codes namelijk op verschillende manieren en om zeer uiteenlopende redenen toesturen. De website cybermalveillance.gouv.fr waarschuwt dat u kunt worden opgelicht via “valse bekeuringen die u thuis ontvangt of op de voorruit van geparkeerde auto’s in verschillende Franse steden vindt, valse berichtjes van La Poste die in brievenbussen worden gestopt” of “valse QR-codes die op parkeermeters of oplaadpunten voor elektrische auto’s worden geplakt”.

“Quishing”: hoe kunt u zich beschermen?

Om te voorkomen dat u wordt opgelicht, raden wij u aan extra waakzaam te zijn wanneer u een QR-code tegenkomt waarvan u de herkomst niet kent. Als de mozaïkcode op een verdacht document staat, op een bord, een parkeermeter of uw voorruit is geplakt zonder duidelijke reden, gebruik deze dan vooral niet. Neem bij twijfel rechtstreeks contact op met de organisatie – waarvan de identiteit mogelijk door criminelen is misbruikt – voor antwoorden of betrouwbare informatie. Voor extra veiligheid raden we u ook aan een app te downloaden waarmee u QR-codes kunt analyseren voordat u ze opent. Dit soort tools zijn heel eenvoudig te vinden in Google Play, de App Store en andere app stores.