De zomer is al meer dan een maand geleden met volle kracht in ons land aangekomen. Sinds het begin heeft Spanje te maken gehad met extreme temperaturen, waardoor het kwik in verschillende delen van het land gemakkelijk boven de 40 graden uitkwam. Hoewel de hitte nu in een deel van het schiereiland wat is afgenomen, zal deze weer terugkeren en dan zullen waaiers, ventilatoren en airconditioners weer meer dan nodig zijn.
Zeven jaar van schulden, tekorten en uitgaven
Gezien deze extreme hitte vragen steeds meer huurders zich af of ze airconditioning of verbeteringen in de thermische isolatie kunnen eisen.
“De wet verplicht de verhuurder niet om airconditioning te installeren, zelfs niet bij hittegolven zoals nu. Hij zou alleen tot dat doen als in het contract uitdrukkelijk staat dat de woning over dit airconditioningsysteem beschikt”, legt Arantxa Goenaga, partner bij AF Legis en specialist in onroerend goedrecht, uit.
De wet op de stedelijke huurcontracten (LAU) bepaalt echter wel dat de eigenaar ervoor moet zorgen dat de woning in bewoonbare staat wordt gehouden. Dat wil zeggen dat de woning veilig en gezond moet zijn en geschikt moet blijven voor gebruik als hoofdverblijfplaats. In dit verband benadrukt Goenaga dat “bewoonbaarheid niet betekent dat een bepaalde temperatuur moet worden gehandhaafd, maar dat het pand op een waardige manier en zonder gevaar voor de gezondheid kan worden gebruikt”.
Als de hitte zo extreem is dat het onmogelijk is om in het pand te wonen en de oververhitting te wijten is aan slechte thermische isolatie, zou er sprake zijn van een “relevante tekortkoming” en zou dit tot aansprakelijkheid van de verhuurder kunnen leiden. “Slechte isolatie op zich vormt echter geen overtreding van de wet als deze de gezondheid of veiligheid niet in gevaar brengt”, verduidelijkt de advocate.
De installatie van airconditioning kan niet worden geëist
De huurder kan dus niet eisen dat er airconditioning wordt geïnstalleerd, maar wel voorstellen om dit te doen. Goenaga legt uit dat dit altijd kan worden geïnstalleerd, mits het geen invloed heeft op gemeenschappelijke of structurele elementen van het gebouw en met schriftelijke toestemming van de eigenaar.
In een context van steeds vaker voorkomende hittegolven staat het recht op fatsoenlijke huisvesting voor nieuwe uitdagingen. De advocate doet dan ook de volgende aanbeveling: “Zolang de wetgeving niet wordt aangepast, is het verstandig om vooraf afspraken te maken. Door een clausule over airconditioning in het contract op te nemen, kunnen veel problemen worden voorkomen. En als er al spanningen zijn, is het altijd beter om in onderling overleg naar oplossingen te zoeken dan het conflict voor de rechter te brengen”.