Je loopt met je koffer in de hand op zoek naar je stoel en vraagt je af of je handbagage in het vak boven je hoofd past. Wat je misschien niet weet, is dat de bemanning je ondertussen van top tot teen “scant”. Stewardess Mirtill Majoros heeft op sociale media een merkwaardig geheim onthuld: op elke commerciële vlucht wordt in stilte een speciale passagier gekozen. Die reiziger wordt de troefkaart van het cabinepersoneel voor het geval er iets misgaat tijdens de vlucht. De keuze is zo discreet dat, zoals de stewardess zelf zegt, “je misschien zonder het te weten al eens op een vlucht bent uitgekozen”. De volgende keer dat je in een vliegtuig stapt, zul je je dit detail misschien herinneren terwijl je je veiligheidsgordel vastmaakt.
Wat controleert het cabinepersoneel wanneer je aan boord gaat?
Stewardessen delen geen willekeurig kaartjes uit: ze passen een kleine visuele “filter” toe voordat ze de deuren sluiten.
- Algemene goede conditie of in ieder geval geen tekenen van misselijkheid of onwelzijn.
- Geen duidelijk alcoholgebruik (ja, dat tweede gin-tonic bij de gate valt op).
- Een rustig profiel en, indien mogelijk, iemand die de taal van de bestemming spreekt of in staat lijkt om een nooddeur te openen zonder in paniek te raken.
Na deze drie vluchtige blikken kiezen ze de persoon die op het juiste moment kan helpen. Natuurlijk luidt niemand een bel om dit aan te geven; het criterium blijft tussen de purser en zijn collega’s, net als het geheime recept van oma.
Waarom kiezen ze een ‘sleutelpassagier’?
Het doel is puur praktisch: een directe bondgenoot hebben als er een evacuatie plaatsvindt, een medisch probleem ontstaat of instructies aan andere reizigers moeten worden vertaald. Het identificeren van een rustig en fysiek capabel persoon bespaart cruciale seconden in geval van nood, en in de luchtvaart telt elke seconde meer dan de prijs van een kopje koffie aan boord.
Bovendien voorkomt die extra hulp dat alle verantwoordelijkheid bij het cabinepersoneel komt te liggen, dat al zijn handen vol heeft aan het coördineren van procedures en het kalmeren van de passagiers. Kortom, het is een menselijk vangnet dat letterlijk naast je zit.
Hoe weet je of jij bent gekozen?
Er is geen officieel teken (vergeet de films), maar er zijn wel kleine aanwijzingen: als een stewardess je iets langer glimlacht of je heel vriendelijk naar je stoel en bestemming vraagt, kan het zijn dat ze “aantekeningen maakt”. Sommige passagiers vermoeden dit, zoals de vrouw die schreef: “Mijn man is twee meter lang, hij wordt altijd gekozen”.
Anderen, zoals iemand die bekent: “Ik zeker niet, ik val flauw voordat ik kan helpen”, weten zeker dat hun rol die van toeschouwer zal zijn. Toch is discretie de gouden regel. Niemand zal je een VIP-kaartje of een gouden vestje geven. Het leuke is dat de rest van de passagiers er niets van merkt.
Als je onopvallend wilt blijven, zorg er dan voor dat je niet duizelig of te opgewonden lijkt na een bezoek aan de duty-free; dat kost je punten. Als je daarentegen graag “de uitverkorene” wilt zijn, blijf dan rustig, laat zien dat je het personeel begrijpt en vermijd het om meer tassen mee te nemen dan je kunt dragen zonder de gang te blokkeren.
Vergeet in ieder geval niet dat veiligheid aan boord een zaak is van iedereen. Samenwerken met het cabinepersoneel, al is het maar door te luisteren naar de verpletterende veiligheidsinstructies, kan het verschil betekenen tussen een routinevlucht en een vlucht die eindigt als een episch verhaal om te vertellen.