“Als je 30.000 euro per jaar verdient, is het redelijk om tussen de 1.500 en 3.000 euro uit te geven”: wat zeggen financiële experts over vakanties?

Vakanties zijn een van de meest verwachte momenten van het jaar, maar worden vaak op korte termijn gepland, zonder rekening te houden met de financiële impact die ze hebben op de rest van het jaar.

Financieel trainer José Luis Díaz waarschuwde in Men’s Health voor een veelvoorkomend probleem: veel mensen genieten van hun vakantie op krediet en nemen leningen die ze vervolgens maanden of zelfs jaren moeten afbetalen. Dit zorgt voor een financiële last die het jaarbudget uit balans brengt en de vakantie van vandaag kan veranderen in een bron van stress vanaf september.

Om deze situatie te voorkomen, benadrukt Díaz het belang van het opnemen van vakanties in de jaarlijkse financiële planning. “Het plannen van een specifiek budget voor vakanties is essentieel voor een goed persoonlijk financieel beheer”, aldus de expert.

Vakantie als vaste uitgave

Rust en ontspanning zijn noodzakelijk om het hele jaar door lichamelijk en geestelijk in balans te blijven, en vakantie is de beste gelegenheid om dat te doen. Daarom stelt Díaz voor om het idee van vakantie als luxe of gril te laten varen en vakantie te gaan beschouwen als een vaste jaarlijkse uitgave die voor ons welzijn net zo noodzakelijk is als de hypotheek, de elektriciteitsrekening of het eten.

De financieel expert stelt dat het een grote fout is om vakantie te beschouwen als een incidentele uitgave of een beloning die je na de reis betaalt. Door er een vaste uitgave van te maken, kun je de kosten over het hele jaar spreiden, waardoor je geen schulden hoeft te maken en “zonder schuldgevoel kunt genieten omdat je het geld al apart hebt gezet en voor dat doel hebt gereserveerd”.

Deze mentaliteitsverandering maakt het gemakkelijker om de uitgaven te voorzien en geeft financiële rust. Volgens Díaz is “mijn aanbeveling om 5-10% van je jaarinkomen aan vakantie te besteden, afhankelijk van je prioriteiten en financiële situatie”. Concreet betekent dit dat “als je 30.000 euro per jaar verdient, het redelijk is om 1.500-3.000 euro per jaar aan vakantie te besteden”.

De financiële experts van Singular Bank pleiten ook voor dit spaarpercentage van 10% en voegen een alternatief voorstel toe om de besparingen voor vakanties te berekenen.

Nadat alle vaste en variabele lasten van het maandsalaris zijn afgetrokken, blijft het beschikbare bedrag voor besparingen over. Het wordt afgeraden om meer dan 60% van dat bedrag aan vakanties te besteden.

Met andere woorden, als je na aftrek van alle maandelijkse uitgaven (hypotheek, energierekeningen, boodschappen, enz.) 300 euro overhoudt, zou je 180 euro van dat bedrag aan je vakantie moeten besteden. De resterende 120 euro zou je moeten sparen of achter de hand houden voor onvoorziene uitgaven.

Een percentage van het jaarsalaris reserveren

Het probleem is duidelijk: door een gebrek aan vooruitziendheid bij het plannen van de vakantie raken elk jaar meer mensen in de schulden om van hun vakantie te kunnen “genieten”.

Bovendien kan die behoefte aan extra financiering leiden tot fouten zoals het financieren van vakanties met creditcards, wat extra kosten met zich mee kan brengen, aangezien de rentevoeten van deze kredietsystemen kunnen oplopen tot 18%. Dit soort schulden om een paar weken vakantie te financieren is dus te duur en schadelijk voor de financiële gezondheid in de toekomst.

Door vakantie als een vaste uitgave te beschouwen, kunt u uw spaargeld plannen door elke maand een bepaald bedrag opzij te zetten voor dit doel, net zoals u dat doet voor de hypotheek. Om te voorkomen dat sparen een extra bron van financiële stress wordt, raadt de expert aan om geen vast bedrag per maand vast te leggen, maar een percentage van uw inkomen.

Op die manier, als uw maandelijkse inkomsten variëren, zal het sparen ook in dezelfde mate variëren. Met een goede planning bepaalt uw financiële situatie het realistische budget voor de vakantie die u zich kunt veroorloven, waardoor het “ik verdien het” uw toekomstige zelf niet onnodig in financiële stress brengt.

Investeerder en financieel adviseur Javier Linares is het eens met deze strategie, hoewel hij geen concreet percentage durft te noemen, aangezien elke persoonlijke situatie anders is. Wat hij wel aanraadt, is om vooraf een begroting te maken met al je inkomsten en uitgaven. Op die manier kun je bepalen welk percentage van je inkomen je elke maand aan vakantie kunt besteden. “Je moet je uitgaven en inkomsten kennen om geld te kunnen sparen”, aldus Linares.

Automatische spaargewoontes aanleren: “betaal eerst jezelf”

James Clear, auteur van de bestseller ‘Atomic Habits’ en een van de grootste experts op het gebied van het aanleren van gewoontes, beweert dat vertrouwen op wilskracht de snelste weg naar mislukking is.

Daarom stelt Díaz voor om interne onderhandelingen uit te schakelen met een beproefde methode: automatiseer het sparen. “Zodra je je salaris ontvangt, laat dan automatisch 5-10% overmaken naar een aparte rekening die moeilijk toegankelijk is”, zegt de expert.

Op deze manier wordt sparen een automatische routine waarbij het principe ‘betaal eerst jezelf’ wordt toegepast, zodat dat percentage van je inkomen niet meer beschikbaar is op je ‘beschikbare’ rekening om uit te geven.

Alfred Giralt, financieel adviseur, verzekert dat deze strategie sparen tot prioriteit maakt en helpt om een deel van het inkomen aan een project te besteden. “Hoewel het adopteren van ‘Betaal jezelf eerst’ een uitdaging kan zijn, zijn de voordelen op het gebied van financiële zekerheid en stressvermindering duidelijk en blijvend”, aldus Giralt.

Door voor deze strategie te kiezen, vermindert u uw financiële stress. “Sparen moet financieel gezien net als ademen zijn, niet iets wat u doet ‘als er geld over is’, maar iets wat u doet om rustig te kunnen leven en vrij te zijn in uw beslissingen”, zegt Díaz. De sleutel ligt in het creëren van spaarregelingen die werken zonder dat u eraan hoeft te denken of over hoeft te onderhandelen.

Plannen en sparen zijn slechts twee delen van het proces: ook het beheersen van de uitgaven tijdens de vakantie is essentieel. Ook hier raadt Díaz aan om niet te vervallen in het “ik verdien het wel”-argument wanneer je al van je vakantie geniet, en je zoveel mogelijk aan het oorspronkelijke budget te houden om je financiële stabiliteit na de reis niet in gevaar te brengen.

Díaz raadt aan om gebruik te maken van technologische hulpmiddelen die het bijhouden van het budget vereenvoudigen zonder dat dit een bron van stress wordt. Door tijdens de vakantie zorgvuldig op de uitgaven te letten, kun je zonder schuldgevoel of financiële zorgen van je vakantie genieten, want ook de toekomstige versie van jezelf verdient het om zonder financiële zorgen te leven.