Het schoonhouden van de keuken is niet alleen een kwestie van hygiëne, maar is ook essentieel om tijd te besparen, verspilling te voorkomen en het samenleven te verbeteren. In die zin is Néstor, op sociale media bekend als @soyamodecasa, een referentie geworden op het gebied van huishoudelijke schoonmaak en organisatie, met meer dan 1,5 miljoen volgers op al zijn platforms.
In een van zijn laatste publicaties heeft de influencer wat hij noemt de “10 geboden voor een goede afwas” gedeeld, een praktische gids die al door honderden mensen wordt gevolgd. Deze dagelijkse praktijk is verre van een kleine taak, maar zit vol kleine fouten die zowel de efficiëntie van het werk als het waterverbruik, de keukenhygiëne en de sfeer in het gezin beïnvloeden.
1. “Je gaat niet naar bed met een vuile vaat”.
Dit is het uitgangspunt en een van Nestors meest herhaalde adviezen: “Je toekomstige zelf zal je er dankbaar voor zijn”. De dag beginnen met een schone keuken vermindert ochtendstress, geeft een gevoel van orde en voorkomt de verspreiding van bacteriën.
2. “Je wast af terwijl je kookt”.
Slim multitasken is de sleutel. Als je de kooktijd gebruikt om af te wassen wat je al hebt gebruikt, zijn er tegen de tijd dat je klaar bent met eten nog maar een paar keukenhulpen over om af te wassen, wat het opruimen veel sneller en gemakkelijker maakt.
3. “Maak jezelf niet wijs dat je ze aan het weken bent”.
Een van de meest voorkomende valkuilen in de keuken: zeggen dat iets aan het “weken” is terwijl je in werkelijkheid de taak gewoon uitstelt. Nestor benadrukt dat dit het werk alleen maar uitstelt en de keuken er langer rommelig uit laat zien.
4. “Een pan met weinig eten bewaar je niet in de koelkast, dus die was je niet af”.
Het vermijden van het wassen van een gebruiksvoorwerp door het te verstoppen in de koelkast is een ander veelvoorkomend gebaar dat indruist tegen huishoudelijke efficiëntie. Daarom, volgens de expert, is het bewaren met restjes om het wassen te vermijden geen onschuldige handeling, maar een huishoudelijk zelfbedrog.
5. “Als je kookt, was je niet (tenzij je alleen woont)”.
Dit principe wijst op een eerlijke verdeling van taken binnen het huishouden. Als de ene persoon kookt, moet de andere persoon schoonmaken.
6. “Je wast af wat je overdag op dat moment gebruikt”.
Voorkomen dat glazen, kopjes of borden zich ophopen in de gootsteen is essentieel. “Laat ze zich niet reproduceren in de gootsteen”, raadt Nestor aan. De regel is eenvoudig: wat je gebruikt, was je op dat moment.
7. “Je wast van het schoonste naar het vuilste”.
Dit principe voorkomt dat water en spons te snel vuil worden. Beginnen met keukengerei zoals glazen of bestek en pannen of borden met etensresten als laatste laten staan is een logische manier om hygiëne en efficiëntie te behouden.
8. “Je draait de kraan dicht terwijl je je inzeept”.
Naast het feit dat dit een duurzame gewoonte is, helpt dit punt om het waterverbruik, een steeds waardevollere hulpbron in de huidige context, aanzienlijk te verminderen. De aanbeveling is dan ook om de kraan alleen open te draaien voor het afspoelen.
9. “U spoelt met heet water”.
Het gebruik van heet water helpt niet alleen vet gemakkelijker te verwijderen, maar draagt ook bij aan een effectievere desinfectie. Hoewel het iets meer energie kost, is het een belangrijke stap voor dieptereiniging.
10. “Geen vuile spons of doek na het wassen”.
Schoonmaakgereedschap moet ook schoon worden gehouden. Een vuile spons is een broedplaats voor bacteriën, dus het is aan te raden om hem na gebruik goed uit te spoelen, uit te wringen en te laten drogen.
Naast de persoonlijke organisatie of het emotionele welzijn dat een schone keuken teweegbrengt, hebben deze “geboden” zoals gezegd een directe impact op de huishoudelijke economie. Ze verminderen het waterverbruik, vermijden het onnodige gebruik van schoonmaakproducten, verminderen de slijtage van keukengerei en elektrische apparaten en voorkomen in veel gevallen ook ruzies of onevenwichtig samenleven.