Stel u voor dat u in uw tuin komt en een aantal roze eieren aantreft. Deze vondst is van een in Europa verboden soort, dus u kunt er beter niet te dichtbij komen.
Hun aanwezigheid kan een teken zijn van een invasieve soort die de lokale biodiversiteit bedreigt. Deze exotische wezens kunnen het ecosysteem ernstig verstoren en inheemse soorten in gevaar brengen. Als je ooit deze ongewone eieren tegenkomt, aarzel dan niet om de autoriteiten te waarschuwen.
Van welke verboden soort zijn de roze eieren?
De roze eieren behoren tot de zogenaamde appelslak. Deze soorten van het geslacht Pomacea (Perry) zijn gastropode weekdieren van de familie Ampullariidae en de meeste zijn belangrijke invasieve plagen.
Het is een zeer gevaarlijke plaag vanwege zijn vraatzucht en weerstand tegen ongunstige omstandigheden, die aanzienlijke verliezen en schade aan rijstvelden veroorzaakt.
De appelschaalworm staat opgenomen in de Spaanse catalogus van invasieve exotische soorten. Dit betekent dat het bezit, het vervoer, de handel en de verkoop van deze dieren verboden zijn.
Volgens het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voeding is deze soort zowel in Spanje als in Europa verboden en moeten er bij detectie “afgebakende zones in velden en waterlopen worden ingesteld om maatregelen te nemen om de plaag uit te roeien en de aanwezigheid ervan intensief te controleren”.
Bij elk vermoeden van de aanwezigheid van appel slakken is het van essentieel belang dit onmiddellijk te melden aan de bevoegde autoriteiten op het gebied van plantengezondheid van de autonome gemeenschap waarin u zich bevindt.
Hoe zien appelslakken eruit en waar komen ze voor?
Deze slakken zijn amfibisch. Ze passen zich aan aan afwisselende periodes van droogte en hevige regenval. Het zijn soorten die door hun predatie een directe bedreiging vormen voor waterplanten en algen.
Ze zijn te herkennen aan hun grote omvang (volwassen slakken kunnen erg groot worden) en hun typische roze eitjes. De slak legt deze meestal af op structuren zoals hoge waterplanten, bomen en betonnen pilaren.
In 2009 werd de aanwezigheid van deze invasieve soort ontdekt in de Ebro-delta in de provincie Tarragona. Momenteel is de appelslak niet aangetroffen in andere rijstgebieden of andere stroomgebieden. In 2015 werd de aanwezigheid ervan bevestigd in de regio Bajo Ampurdán, maar dankzij uitroeiingsmaatregelen zijn er tot op heden geen nieuwe exemplaren meer waargenomen.
Als u deze eitjes in uw tuin of elders aantreft, is het belangrijk dat u snel handelt en de aanwezigheid van deze verboden soort meldt bij de bevoegde autoriteiten.