Het Portugese schip werd in 1721 voor de kust van Madagaskar door piraten gekaapt en tot zinken gebracht.
Toen beroemde piraten in 1721 een Portugees schip met een lading schatten (nu geschat op meer dan 138 miljoen dollar) kaapten, verliep de strijd in het voordeel van de piraten, die het schip uiteindelijk voor de kust van Madagaskar tot zinken brachten.
Het schip, bekend als de Nossa Senhora do Cabo, wat vertaald kan worden als Onze-Lieve-Vrouw van de Kaap, vertrok uit India met een Portugese onderkoning en de aartsbisschop van Goa, 200 slaven en een schat aan kostbaarheden. Piraten lagen op de loer en Olivier “De Buizerd” Levasseur leidde een hinderlaag op het schip bij het eiland Réunion in de Indische Oceaan met een vloot piratenschepen, met als doel het grotere Portugese schip tot zinken te brengen.
Het schip werd al door een storm heen en weer geslingerd, waardoor de piraten niet alleen het schip, maar ook de schat aan boord gemakkelijk in handen konden krijgen. Uiteindelijk voeren ze ongeveer 400 mijl ten westen van het eiland Réunion, waar ze het schip tot zinken brachten in wat nu Nosy Boraha is, toen bekend als Ile Sainte-Marie. Na 16 jaar zoeken voor de noordoostkust van Madagaskar schreven de Amerikaanse archeologen Brandon Clifford en Mark Agostini van het Center for Historic Shipwreck Preservation in het tijdschrift Wreckwatch dat ze het wrak en meer dan 3300 artefacten hadden ontdekt.
Hoewel dit niet door anderen dan de twee archeologen is bevestigd, vertelde Clifford aan Live Science dat de identificatie wordt “gesteund door meerdere bewijzen”, waaronder analyse van het schip zelf en de overeenstemming tussen historische documenten en artefacten die op de locatie zijn gevonden met de geschiedenis van het schip.
De buit – volgens de jagers “zelfs naar piratenmaatstaven een oogstrelende schat” – zou volgens hen vandaag de dag minstens 138 miljoen dollar opbrengen, met records van gouden en zilveren staven, munten, zijde en meer dan 400 edelstenen, waaronder 110 diamanten en 250 smaragden, die deel uitmaakten van de voorraad van het schip, zoals gerapporteerd door ZME Science. Denis Piat schreef in zijn boek “Pirates & Privateers in Mauritius” uit 2014 dat het schip blokken goud en kisten vol parels vervoerde, aldus Live Science.
De vondst deed zich voor op ongeveer 400 mijl van de plaats van de historische aanval, aldus de archeoloog, nabij de haven van Nosy Boraha. Het kostte meer dan tien jaar van sonar- en teledetectie om een schip op de zeebodem te lokaliseren. Van daaruit vond het team een schat aan artefacten, waaronder religieuze beeldjes en plaquettes – sommige van de Maagd Maria en andere ter ere van “Jezus van Nazareth, Koning der Joden” – die volgens de experts waarschijnlijk in Goa, India, zijn gemaakt en bestemd waren voor gebruik in de kathedralen van Lissabon.
Het team vond ook talrijke potscherven en gouden munten met Arabische inscripties, die nu begraven liggen onder het zand en slib van de zeebodem.
Het grootste deel van de schat is natuurlijk nooit op de bodem van de zee terechtgekomen. De gevreesde ‘The Buzzard’ en zijn bemanning hebben een groot deel van de waarde buitgemaakt. Uiteindelijk hebben ze de onderkoning en een deel van de kostbaarheden teruggebracht naar Lissabon, hoewel de historische verslagen geen melding maken van het lot van de 200 slaven of de aartsbisschop.
Het eiland, dat ooit bekend stond als Ile Sainte-Marie, was volgens ZME Science een broeinest van piraten dankzij het kalme water en de vrijheid van koloniale autoriteiten. Tientallen piraten maakten het eiland tot een uitvalsbasis voor patrouilles in de scheepvaartroutes.
Clifford zei dat er wel tien schepen rond het eiland kunnen zijn gezonken en hij denkt dat er minstens vier in dezelfde haven liggen als de Nossa Senhora do Cabo.
“De locatie is in het verleden door onderzoekers over het hoofd gezien”, aldus Agostini, “en dus is er volop ruimte voor meer ontdekkingen die ons een kijkje in het verleden geven.” Hij hoopt dat dit gaat lukken. ‘Idealiter’, vertelde Agostini aan Live Science, “zal toekomstig veldwerk leiden tot meer analyse van de vele wrakken die daar liggen.”