Een eenvoudige mentale uitdaging die het geheugen versterkt en het emotionele welzijn verbetert
60 jaar worden is een geweldige prestatie. Het is een fase in het leven waarin veel doelen zijn bereikt en grote cycli zijn afgesloten. Het is echter ook een moment waarop bepaalde uitdagingen de kop opsteken, vooral op het gebied van de geest.
Op deze leeftijd is het normaal dat je voortdurend dingen vergeet. Het kan gaan om simpele dingen, zoals waar je je sleutels, portemonnee of tas hebt gelaten, of dat je honderden keren dezelfde vraag stelt. Dit kan frustrerend zijn, zowel voor de persoon zelf als voor de mensen om hem heen, en angst of stress veroorzaken. Maar als dit gebeurt, moet je niet bij de pakken neerzitten en opgeven, maar actie ondernemen.
Er zijn heel eenvoudige activiteiten die kunnen helpen om het geheugen in betere conditie te houden. Het zijn heel gemakkelijke dingen die niet veel moeite kosten, en een daarvan is Sudoku.
Dit is de belangrijkste activiteit om de hersenen alert te houden na je 60ste
De belangrijkste activiteit om de hersenen alert te houden na je 60ste is Sudoku. Deze puzzel is niet alleen een tijdverdrijf, maar heeft ook veel voordelen.
Dit is bovendien bevestigd. De studie Role of prefrontal cortex during Sudoku task: fNIRS study, uitgevoerd door Patil Ashlesh in 2020, heeft aangetoond dat het oplossen van Sudoku hersengebieden activeert die essentieel zijn voor besluitvorming en probleemoplossing.
Volgens de resultaten kan Sudoku helpen bij het activeren van de prefrontale cortex, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de meest complexe cognitieve functies, zoals het werkgeheugen en planning. Dus als je Sudoku speelt, ben je niet alleen bezig, maar train je ook je hersenen om de mentale uitdagingen van alledag beter aan te kunnen.
Het is belangrijk om te onthouden dat de prefrontale cortex een van de eerste gebieden is die wordt aangetast door neuropsychiatrische aandoeningen zoals Alzheimer. Hoewel het volgens de wetenschap geen ‘wondermiddel’ is, is het wel een vorm van preventie die op een eenvoudige manier de geest actief houdt.
De voordelen van deze activiteit gaan verder dan het geheugen
Sudoku vereist concentratie, logisch denkvermogen en geheugen. Het is een voortdurende uitdaging voor de hersenen. Bovendien gaat het stress tegen. Door zich te concentreren op het oplossen van een Sudoku, ervaren veel mensen een soort ‘ontkoppeling’ van hun dagelijkse zorgen. En het feit dat je volledig opgaat in de taak kan een verademing zijn voor mensen die het gevoel hebben dat angst, routine of eentonigheid hen overweldigen.
En alsof dat nog niet genoeg is, maakt Sudoku ook gelukkig. Bij het voltooien van een Sudoku maakt de hersenen dopamine vrij, de neurotransmitter die verband houdt met beloning en plezier. Deze afgifte draagt bij aan een beter humeur, iets wat essentieel is naarmate we ouder worden en te maken kunnen krijgen met momenten van laag zelfbeeld.
Uiteindelijk zijn geheugen en geestelijke gezondheid niet afhankelijk van één enkele activiteit of magische formule. Het gaat er niet om meer boeken te lezen of veel kruiswoordpuzzels te maken, maar om gewoontes aan te nemen die onze geest voortdurend op een leuke manier uitdagen.