Met de komst van warm weer wordt airconditioning een centraal punt in veel huizen. Dit huishoudelijke apparaat vereist echter een basisreiniging. Regelmatig reinigen van de filters is belangrijk om energie-efficiëntie te garanderen, de levensduur van de apparatuur te verlengen en de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren, volgens de aanbevelingen van fabrikanten en industrie-experts.
Eenvoudig onderhoud zoals het wassen of vervangen van filters kan het elektriciteitsverbruik tot 30% verminderen door de luchtstroom te vergemakkelijken en de werkbelasting van het systeem te verminderen, volgens het gespecialiseerde portaal Matyco. Bovendien voorkomt regelmatige filterhygiëne de ophoping van stof, pollen, huisstofmijt en schimmel, die allergieën, irritaties van de luchtwegen en onaangename geuren kunnen veroorzaken. Deskundigen benadrukken dat deze verontreinigende stoffen werken als “bacteriologische bommen” die de gezondheid aantasten, vooral bij kwetsbare mensen.
Procedure voor het reinigen van filters
Fabrikanten en gespecialiseerde platforms, zoals Buhaus, zijn het eens over een basisprocedure voor het reinigen van aircofilters:
- Schakel de apparatuur uit en ontkoppel deze.
- Verwijder de filters door het voordeksel te verschuiven of op te tillen.
- Verwijder stof met een stofzuiger of zachte borstel.
- Was de filters met lauw water en neutrale zeep of azijn als er nog geurtjes achterblijven en vermijd agressieve producten zoals bleekmiddel.
- Laat volledig drogen in de schaduw om schimmelvorming te voorkomen.
- Zet de airconditioner weer in elkaar, schakel hem in en controleer of hij goed werkt.
De reinigingsfrequentie varieert afhankelijk van het gebruik, de locatie en de aanwezigheid van huisdieren. In huizen met veel gebruik of huisdieren wordt aanbevolen om elke 2 – 4 weken schoon te maken. In minder veeleisende omgevingen kan het elke 2 tot 3 maanden worden gedaan, met speciale aandacht voor het begin en het einde van de zomer, volgens Hogarmania.
Voor kanaalsystemen of HEPA-filters is het raadzaam om de fabrikant te raadplegen en professionals te betrekken bij regelmatige controles en grondige desinfectie. Het externe systeem moet ook technisch worden gereinigd: een technicus kan de wisselspiraal controleren en reinigen en hardnekkige geuren voorkomen door oplossingen zoals de installatie van een sifon.
Risico’s en voordelen: efficiëntie, gezondheid en duurzaamheid
Een systematisch overzicht van onderhoudsgidsen voor woningen wijst erop dat vuile filters leiden tot een daling van de prestaties, een hoger elektriciteitsverbruik en de verspreiding van vervuilende stoffen in het milieu. Als gevolg daarvan dwingt een verminderde luchtstroom het systeem soms om langer te werken, waardoor de energiekosten stijgen en de slijtage van de interne componenten versnelt.
Extreme hitte in de zomer neemt toe, met risico’s zoals hitteberoerte en huidkanker. Volksgezondheid adviseert hydratatie, bescherming tegen de zon en preventie om complicaties te voorkomen, vooral bij kwetsbare mensen.
Vanuit het oogpunt van volksgezondheid kunnen verzadigde filters schadelijke deeltjes binnenshuis verspreiden. Dit draagt bij aan symptomen zoals neusverstopping, hoesten, oogirritatie, hoofdpijn en verergering van allergieën en astma. De aanwezigheid van schimmel kan ook leiden tot hardnekkige geuren in het apparaat, een veelvoorkomend probleem aan het begin van elk seizoen, volgens experts. In die zin wordt het reinigen van filters relevanter en beter voor de gezondheid.
Door regelmatige reiniging thuis te combineren met gespecialiseerd seizoensonderhoud kunnen airconditioningsystemen in optimale conditie worden gehouden. Deze combinatie zorgt voor schone lucht, energie-efficiëntie en sanitair comfort, waardoor zowel de bedrijfskosten als de gezondheidsrisico’s worden beperkt.