Een toegewijde carrière, een onzekere pensioen
Marianne heeft haar leven gewijd aan het helpen van anderen en heeft onvermoeibaar gewerkt in een klein ziekenhuis op het platteland. “Ik heb in 32 jaar slechts drie maanden niet gewerkt, en dat was vanwege een knieoperatie”, vertelt ze. Ondanks haar toewijding bedraagt haar maandelijkse pensioen amper 800 euro, ver onder de armoedegrens van 1063 euro voor een alleenstaande in 2023 volgens het INSEE.
De impact van een ontoereikend loon
Marianne legt uit dat haar pensioen is berekend op basis van de laatste salarissen van haar carrière, een periode waarin ze vaak parttime werkte om voor haar bejaarde ouders te zorgen. “Ik dacht dat ik na al die jaren wel recht had op een fatsoenlijk pensioen”, zegt ze met spijt.
“Mijn pensioen is een trieste beloning voor een leven lang hard werken.”
De financiële uitdagingen van gepensioneerden in de gezondheidszorg
Het geval van Marianne staat niet op zichzelf. Veel gezondheidswerkers in Frankrijk, met name in de ouderenzorg, bevinden zich in een vergelijkbare situatie.
Een nationale realiteit
Studies tonen aan dat zorgpersoneel, dat vaak uit vrouwen bestaat, dubbel wordt gestraft: lage lonen tijdens hun loopbaan en lage pensioenen na hun pensionering. Dit wordt nog verergerd door het feit dat velen met vervroegd pensioen gaan, uitgeput door de fysieke en emotionele belasting.
Welke oplossingen zijn er mogelijk?
Gezien deze situatie gaan er stemmen op om hervormingen te eisen. Deskundigen stellen voor om de lonen in de gezondheidszorg te verhogen en bij de berekening van de pensioenen meer rekening te houden met de jaren die in deeltijd zijn gewerkt.
Voorstellen ter discussie
Vakbonden en gepensioneerdenorganisaties stellen ook maatregelen voor, zoals een verhoging van de minimale pensioenpremie voor mensen met een lange loopbaan en een laag loon. Zij benadrukken dat de zware omstandigheden in de zorgsector moeten worden erkend in de pensioenrechten.
- Herwaardering van de basissalarissen
- Betere inaanmerkingneming van deeltijdjaren
- Erkenning van de zwaarte van het werk bij de berekening van het pensioen
Terwijl het debat over de pensioenhervorming voortduurt, herinneren verhalen zoals dat van Marianne ons aan de urgentie om actie te ondernemen voor mensen die hun leven hebben gewijd aan de zorg voor anderen.
Aanvullende informatie
Verschillende economische denktanks zijn bezig met een simulatie van de impact van deze hervormingen. Bovendien zouden aanverwante activiteiten, zoals thuiszorg, ook kunnen profiteren van deze veranderingen, wat een algemeen positief effect zou hebben voor alle zorgverleners.
Naarmate de bevolking vergrijst, zal de druk op zorgverleners alleen maar toenemen, waardoor een snelle en doeltreffende aanpassing van het loon- en pensioenbeleid in deze sector van cruciaal belang is.