Niet alle huizen hebben airconditioning, maar het wordt ongetwijfeld een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven, vooral de laatste jaren. Maar gebruiken we het wel op de juiste manier? Dat vertellen we u hier.
Veel moderne airconditioners maken het mogelijk om de temperatuur en het energieverbruik te regelen met behulp van apps voor mobiele telefoons, waardoor ze efficiënter en geprogrammeerd kunnen worden gebruikt, zelfs wanneer we niet thuis zijn.
Recordzomer in Nederland
In de zomer van 2025 krijgt Nederland ook te maken met periodes van extreme hitte. De laatste jaren worden steeds vaker temperaturen boven de 35 graden Celsius gemeten, wat vroeger zeldzaam was voor ons klimaat.
In steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht worden recordtemperaturen gemeten en het aantal ‘tropische nachten’, waarbij de minimumtemperatuur niet onder de 20 °C komt, is aanzienlijk toegenomen. Dit maakt slapen zonder koelsysteem voor velen vrijwel onmogelijk.
In deze situatie is airconditioning een noodzaak geworden voor een groeiend aantal huishoudens, maar daarbij rijst vaak de vraag: welke temperatuur moet je op de airconditioning instellen om een aangenaam koel klimaat te behouden zonder dat de elektriciteitsrekening omhoog schiet?
Ondanks de steeds warmere zomers zijn airconditioners nog steeds geen standaarduitrusting in de meeste Nederlandse huizen, hoewel hun populariteit snel toeneemt. Volgens recente schattingen heeft ongeveer 25% van de Nederlandse huishoudens een of andere vorm van airconditioning, en dit percentage ligt hoger in nieuwbouwwoningen en in zuidelijke provincies, zoals Limburg en Noord-Brabant.
Zorg voor energieverbruik en gezondheid speelt een belangrijke rol voor mensen die airconditioning hebben. Een verkeerd afgestelde airconditioning verbruikt niet alleen veel energie, maar kan ook ademhalingsproblemen veroorzaken.
Optimale temperatuur: comfort, gezondheid en energiebesparing
Het belangrijkste is dat u de airconditioning niet te veel gebruikt. Deskundigen zijn het erover eens dat de ideale temperatuur voor airconditioning in de zomer tussen 23 en 26 graden Celsius moet liggen, vooral als we ons in een gesloten ruimte bevinden, bijvoorbeeld thuis of op kantoor, en geen intensieve fysieke activiteiten uitvoeren.
Gezondheidsdeskundigen en longartsen raden aan om de luchttemperatuur overdag tussen 22 °C en 24 °C te houden en ’s nachts één à twee graden hoger, om plotselinge afkoeling tijdens de slaap te voorkomen.
Het is ook belangrijk om de luchtvochtigheid in de gaten te houden, die tussen 35% en 60% moet liggen om uitdroging van de slijmvliezen en irritatie van de luchtwegen te voorkomen.
Een verschil van meer dan 10 graden ten opzichte van de buitentemperatuur kan leiden tot warmte-ongemak, keelpijn, spierkrampen en andere negatieve gevolgen voor het lichaam. Bovendien kan een correct gebruik van de thermostaat tot 20% energie besparen.
Risico’s van verkeerd gebruik van airconditioning
Veel mensen weten niet dat overmatig of verkeerd gebruik van airconditioning kan leiden tot gezondheidsproblemen. Volgens gezondheidsonderzoek is tot 20% van de gevallen van laryngitis, faryngitis of bronchitis in de zomer te wijten aan verkeerd gebruik van deze apparaten.
Dit komt niet alleen door de droge kou, want airconditioningsystemen onttrekken vocht aan de lucht. Bij onjuist onderhoud kunnen stof, schimmels en bacteriën zich ophopen in de filters, die vervolgens in de lucht terechtkomen. Daarom benadrukken deskundigen het belang van regelmatige reiniging van de filters en het opvolgen van de onderhoudsaanbevelingen van de fabrikant.
Tips voor een efficiënt gebruik van airconditioning
Voor een efficiënt en veilig gebruik van airconditioning raden experts aan om de thermostaat niet lager dan 23 °C in te stellen. Hoe lager de temperatuur, hoe hoger het energieverbruik en het risico op verkoudheid of spierpijn.
Het is ook belangrijk om deuren en ramen gesloten te houden tijdens het gebruik van het apparaat om koellucht te voorkomen en de prestaties van het systeem te verbeteren. Als uw apparaat dit toelaat, is het raadzaam om de ECO-modus in te schakelen of timers te gebruiken, omdat deze functies helpen het energieverbruik te verlagen zonder dat dit ten koste gaat van het comfort.
Een ander belangrijk aspect is onderhoud: filters moeten bij intensief gebruik minstens één keer per maand worden gereinigd, omdat ze stof, vocht en micro-organismen ophopen die de luchtkwaliteit kunnen beïnvloeden. Daarnaast is het raadzaam om ’s ochtends vroeg of ’s avonds, wanneer de luchttemperatuur milder is, het huis te luchten om de lucht in de kamer te verversen zonder extra energie te verbruiken.